SLA garantie: wat is het en wat staat er in?

In Nederland staat het internet bekend als kwalitatief en snel. Echter gaat er soms wel eens wat fout en valt de internetverbinding fout. Elke seconde dat uw internetverbinding het niet doet is er één te veel. Als zakelijk klant kunt u eisen stellen aan een hoge uptime en heldere garanties.

Gelukkig kunt u als u diensten afneemt van te voren precies vastleggen aan welke voorwaarden deze moet voldoen. Dat is mogelijk via de zogenoemde SLA. Een Service Level Agreement is een contract tussen de klant en leverancier en omvat de exacte voorwaarden.

Waarom een Service Level Agreement?

Doodeenvoudig: indien de geleverde dienstverlening niet aan de vooraf bepaalde kwaliteitsvoorwaarden voldoen, moeten deze worden verbeterd. Het voordeel is dat er geen sprake mag zijn van een rekbaar begrip, want de geldende kwaliteitseisen zijn allemaal van tevoren vastgesteld. Via een SLA is daardoor ook makkelijk te controleren of daaraan wordt voldaan. Als het goed is, zijn alle voorwaarden tot in de puntjes vermeld in het afgesloten contract. Beide partijen weten daarmee dus precies waar ze aan toe zijn.

Op basis van dezelfde SLA kan zo ook een bijpassende kostenverdeling worden gemaakt. Daarmee staat van tevoren exact vast hoeveel geld de service gaat kosten. Ook leent een SLA zich ervoor om het kostenplaatje van bestaande diensten in kaart te brengen en eventuele kostenbesparingen door te voeren.

  • Hoge uptime: omdat een SLA niets anders is dan een geldend contract, kan het niet worden nagelaten om een hoge uptime te leveren. Het service level ligt daarom vaak op 99,8-99,9% en ook de eventuele hersteltijd is razendsnel.
  • Snelle service: dat betekent dus ook dat u 24 uur per dag, 7 dagen per week een beroep kan doen op de klantenservice. Wel zo geruststellend om te weten.
  • Verstand van zaken: belt u met de zakelijke klantenservice, dan krijgt u iemand aan de lijn met letterlijk verstand van zaken. Is het nodig om een monteur op uw locatie te ontvangen? Ook dan kunt u op de gewenste expertise rekenen.

Waar rekening mee houden?

Wel dient u als afnemer op een aantal zaken te letten. De SLA is er niet voor niets, maar het moet uiteraard niet zo zijn dat het als een doel op zich wordt gezien. Oftewel; internet providers zouden van hun kant niet alleen aan hun verplichtingen moeten willen voldoen omwille van de SLA. Het zou op zich vanzelfsprekend moet worden dat het internet altijd werkt en dat de service naar behoren is.

Ook moet u als klant de SLA niet gebruiken om als politieagent te controleren of alle voorwaarden uit het contract wel worden voldaan. Het SLA is in het leven geroepen om – in geval van een storing o.i.d. – duidelijke afspraken te hebben over de oplossing.

Zakelijk Internet © 2018. Alle rechten voorbehouden.