Help, mijn Wifi is traag!

Waarschijnlijk herkent u het wel, de ene keer is de Wifi heel snel en de andere keer werkt het heel langzaam, maar kunt u daar zelf verandering in brengen en hoe? Er zijn een aantal dingen die u zelf kan aanpassen om invloed uit te oefenen op de snelheid van uw Wifi-netwerk. Wij hebben ze hier voor u uitgelegd.

Hoe komt het dat de Wifi zo traag is?

Een van de veel voorkomende oorzaken van vertraagd internet is ook wel het gebruik van oude beveiligingsprotocollen op het Wifi-netwerk en daarbij hoeft u zich geen zorgen te maken om uw accesspoint. Maakt u gebruik va een WEP- of WPA-beveiliging? Dan zult u zien dat het aantal Mbps afneemt, maar wat kunt u daaraan aanpassen?

Door de encryptiemethode van het TKIP, Temporal Key Integrity Protocol, wordt de lage doorvoersnelheid veroorzaakt. In sommige gevallen is er de mogelijkheid om via en WPA2 de verbinding te combineren met een AES, Advanced Encryption Standard. Met de WPA2-AES combinatie gaat de doorvoersnelheid weer omhoog.

WPA2-AES combinatie niet beschikbaar op het apparaat?

Maakt u gebruik van een ouder apparaat wat nog niet werkt met WPA2-AES combinatie? Misschien zijn er updates beschikbaar die deze combinatie wel werkzaam kunnen maken op uw apparaat? Voor op uw computer zou dit bijvoorbeeld kunnen door gebruik te maken van een externe USB of een Wifi-adapter, maar ook een wireless bridge kan aan een netwerk gekoppeld worden. Aan een wireless bridge kan vervolgens het oudere apparaat verbonden worden.

Twee verschillende frequentiebanden, wat nu?

De meeste Wifi-netwerken geven u de mogelijkheid om zowel gebruik te kunnen maken van 2,4 GHz als 5 GHz. Er zijn een aantal punten waarmee u rekening kan houden als u kiest tussen deze frequentiebanden.

Kiest u voor de 2,4 GHz frequentieband met 20 MHz-breedte? Deze heeft 13 kanalen waarvan er maar 3 kanalen zijn die niet overlappen. Daarnaast is kanaal 13 in Europa niet beschikbaar omdat deze gebruik maakt van een ander soort technologie. De kanalen die niet overlappen zijn kanaal 1, 6 en 12, maar dit zijn overigens ook de kanalen waar de meeste mensen gebruik van maken. Doordat zoveel mensen gebruik maken van de 2,4 GHz frequentieband is deze overvol.

Kiest u dan voor de 5 GHz frequentieband? Deze maakt gebruik van 24 kanalen, er zijn meer kanalen die niet overlappen en ook wanneer u gebruik maakt van 40 MHz-brede kanalen. Dit zorgt ervoor dat de kans op storingen klein is. Helaas niet alle accesspoints ondersteunen de 5 GHz frequentieband, maar voor alle gebruikers waarbij deze wel wordt ondersteunt is het verstandig om op de 5 GHz band te werken.

Overige factoren

Er zijn apparaten die aan het netwerk verbonden zijn, maar een hele trage verbinding hebben. Deze apparaten hebben ook invloed op de rest van het netwerk, maar hoe? Apparaten met een trage verbinding zorgen ervoor dat de gehele doorvoersnelheid over het netwerk wordt vertraagd. Gelukkig zijn er routers die trage verbindingen kunnen laten vallen. Dit kan u zelf instellen door toegang te weigeren voor apparaten die gebruik maken van snelheden lager dan 54 Mbps.

Ook de locatie waar de router geplaatst is speelt een rol als het gaat om de sterkte van het Wifi-signaal. Wanneer deze bijvoorbeeld in de meterkast geplaatst wordt of in een overvolle kast met andere apparaten of spullen, dan zijn er verschillende factoren die het signaal van de router verstoren.

Gerelateerde nieuws

Zakelijk Internet © 2018. Alle rechten voorbehouden.