Internet via kabel, DSL of glasvezel? Alle voor en nadelen op een rij

U moet een nieuwe internetverbinding voor uw kantoor laten aanleggen, maar er is zoveel keus. Alle opties lijken veelbelovend, maar erg duidelijk zijn ze niet. Door alle cijfers en technische termen wordt het er niet bepaald makkelijker op. Reden genoeg om u uit te leggen wat de voordelen en nadelen van elk van de internetopties zijn.

Internet via kabel, DSL en glasvezel zijn in Nederland het meest gebruikelijk. Voor elk van de opties kan worden gezegd dat ze zo hun eigen voor,- en nadelen hebben. Bovendien verschillen ze onderling in prijs. Omdat u het internet ook op lange termijn nodig hebt en de maandelijkse prijsverschillen in de abonnementen aanzienlijk kunnen oplopen, doet u er goed aan om uit te zoeken welk type internet u het best kunt nemen voor uw bedrijf.

Internet via kabel

Eigenlijk is kabel internet het jongere neefje van kabeltelevisie, de verbinding maakt namelijk gebruik van dezelfde kabel. Met internet via de kabel gaat u voor hoge upload- en downloadsnelheden. De upload- en downloadsnelheid ligt daarbij niet gelijk: de uploadsnelheid ligt bij de kabel doorgaans zo’n tien keer lager dan de downloadsnelheid. Aanbieders van kabelinternet bieden vaak drie soorten snelheden aan. Een basissnelheid van 25 tot 50 Mbit downloadsnelheid, een standaardpakket van rond de 150 Mbit en een snelle optie van 200 of meer Mbit. De mogelijkheden bij internet via kabel zijn dus talrijk.

De voor en nadelen

Het grootste voordeel is dat u met kabel zeker weet dat de internetprovider de beloofde snelheid kan leveren. Bij DSL wordt er immers gesproken over een maximumsnelheid. Een ander voordeel is er één die eigenlijk meer geldt voor particuliere gebruikers, maar die we toch even benoemen: tv kijken via kabel internet gaat niet ten koste van de internetsnelheid. Dat is voor (particuliere) gebruikers ook meteen het grootste nadeel; bij het afnemen van een abonnement moet er ook verplicht een tv-pakket worden afgenomen.

Internet via DSL

De welbekende koperen telefoonlijn verzorgt de internetverbinding via DSL. Dankzij de zogenaamde Digital Subscriber Line-innovatie kan via dezelfde telefoonlijn tegenwoordig ook internet worden verzorgd. Daarbij geldt wel; hoe verder van de telefooncentrale u zich bevindt, hoe slechter de verbinding wordt en hoe meer er dus aan snelheid verloren gaat. We kunnen DSL hoe dan ook verdelen in:

  • ADSL: een wat verouderde techniek met relatief lage internetsnelheden (8 Mbit download, 1 Mbit upload). Toch zijn er nog altijd plekken waar ADSL wordt gebruikt. Dat is met name het geval op plekken buiten de bebouwde kom waar de nieuwere varianten van DSL niet kunnen worden geïmplementeerd. ADSL2+, een nieuwe variant met een hogere downloadsnelheid (24 Mbit) en een iets hogere uploadsnelheid (1,3 Mbit), wordt ingezet in wijken die zich ver van de centrale bevinden.
  • VDSL: met de nieuwste techniek VDSL2 kan het internet worden gebruikt met een 100 Mbit downloadsnelheid en 10 Mbit uploadsnelheid. Met een slimme truc (door twee aderparen te combineren) kan dit zelfs oplopen tot 200 Mbit.

De voor en nadelen

Een groot nadeel is hierboven al benoemd: DSL wordt langzamer naarmate u zich verder weg van de telefooncentrale bevindt. Is er in uw omgeving echter een wijkkast geplaatst, dan is dit echter niet aan de orde en beschikt u over het veel snellere VDSL. Verder zijn de lagere instappakketten doorgaans ook goedkoper dan andere internetverbindingen.

Glasvezel internet

Dit is de meest moderne manier om gebruik te maken van het internet. En daarmee dus ook de snelste manier. Dat het signaal met een laser door de glasvezelkabel wordt geschoten en wel met de snelheid van het licht klinkt natuurlijk al hartstikke veelbelovend. Sommige aanbieders bieden zelfs een snelheid van 1 Gigabit via glasvezel aan. Dat soort ongekende snelheden zijn vooral interessant voor bedrijven die in de cloud werken.

De voor en nadelen

Glasvezel is niet alleen razendsnel, maar is ook de internetverbinding met het minste aantal storingen. Een nadeel is dat nog lang niet iedereen in Nederland over glasvezel beschikt en dat de aanleg dus duur kan zijn. Terwijl voor particulieren eerst beoordeeld moet worden of de aanleg wel mogelijk is, blijkt dat voor bedrijven vaak geen obstakel. Maar daar zit dus wel een prijskaartje aan. Gelukkig krijgt u met de supersnelle glasvezel daar wel wat voor terug.

Gerelateerde nieuws

Zakelijk Internet © 2018. Alle rechten voorbehouden.