Zijn internetkosten zakelijk aftrekbaar voor ondernemers?

Als ondernemer zijn er verschillende aftrekbare kosten. Dat zijn de kosten die u maakt omdat deze zakelijk gezien nodig zijn voor de bedrijfsvoering. Maar hoe werkt dat als u in het grijze gebied komt waarin kosten zowel deels zakelijk zijn als privé? Van deze gemengde kosten is toch alleen het zakelijke deel aftrekbaar? Bij de internetkosten zit het echter net iets anders.

Duidelijk antwoord

De internetkosten roepen elk jaar een hoop vragen op bij ondernemers. De belangrijkste daarvan is of de kosten nu wel of niet aftrekbaar zijn zakelijk gezien. We kunnen daar eigenlijk vrij duidelijk in zijn: nee, het is niet aftrekbaar.
Althans, voor ondernemers die ook privé gebruikmaken van internet. Want stel u voor dat u een alles-in-één pakket heeft waar u ook tijdens uw vrije tijd gebruik van maakt. Het liefst zou u deze uitgaven zakelijk willen verantwoorden, maar de belastingdienst ziet dat net iets anders. Als u een kantoor aan huis hebt, dan zijn de internetkosten voor uw kantoor aan huis gewoon privékosten.

En bij strikt zakelijk gebruik?

Als de internetverbinding strikt zakelijk wordt gebruikt, dan kunt u deze wel aftrekken van de belasting. Maar dan moet u deze verbinding wel uitsluitend zakelijk gebruiken.
Voor dit artikel gaan we echter uit van de ondernemers en dat zijn in veel gevallen toch ook de ZZP-ers. Die maken in de meeste gevallen ook privé-gebruik van de internetverbinding en belpakketten en daardoor is er sprake van gemengd gebruik.

Bij een tweede abonnement wordt het weer anders. Bij het afnemen van een 2e internetabonnement, kunt u deze wel aftrekken van de belasting. Deze verbinding dient dan wel volledig zakelijk te worden gebruikt. Voor een definitief uitsluitsel is het daarom aan te raden om op de website van de Belastingdienst te kijken voor het geldende boekjaar.

Wat kunt u nog meer doen?

Als ZZP’er vindt u het waarschijnlijk wel zo prettig om gebruik te kunnen maken van supersnel internet. U doet er daarom goed aan om een supersnel abonnement te nemen. Op die manier haalt u in elk geval het meeste uit uw internetverbinding, aangezien de internetkosten in de meeste gevallen niet aftrekbaar zijn.

Gerelateerde nieuws

Zakelijk Internet © 2018. Alle rechten voorbehouden.