Kabelnetwerk VodafoneZiggo open voor concurrenten

Omdat KPN en VodafoneZiggo zonder regulering gezamenlijk een zeer grote marktkracht hebben zullen de concurrenten van de markt geweerd kunnen worden. Het marktanalysebesluit Wholesale Fixed Access van de Autoriteit Consument & Markt, ACM heeft besloten dat VodafoneZiggo per 1 oktober 2018 verplicht is om toegang op zijn netwerk te verlenen aan derde partijen, concurrenten. Toch wordt verwacht dat deze toegang pas vanaf begin volgend jaar beschikbaar zal zijn voor concurrenten. Deze regeling gold al langere tijd voor KPN.

De toezichthouder die vast heeft gesteld dat KPN en VodafoneZiggo zo’n grote marktkracht hebben heeft begin dit jaar al een ontwerpbesluit gepubliceerd. In dit ontwerpbesluit stond onder meer het voornemen om het openstellen van netwerken te verplichten. Eerder ging de Europese Commissie niet akkoord met dit besluit, maar sinds begin augustus is die akkoord gegaan. Het ACM moet wel verduidelijken hoe de regulering ervoor gaat zorgen dat er meer investeringen in de netwerken gaan komen.

Hoe werkt deze nieuwe regulering voor VodafoneZiggo en de concurrenten?

Concurrenten moeten vanaf nu betalen voor toegang tot het netwerk, hiervoor zal VodafoneZiggo tarieven voorstellen en een wholesale-aanbod opstellen. Vervolgens zal over de voorstellen onderhandeld kunnen worden. VodafoneZiggo zal zijn netwerk geschikt moeten maken voor wanneer partijen diensten willen aanbieden op hun kabelnetwerk.

Is daar wel interesse voor?

Ja, interesse is er. YouCa maakte een tijd geleden bekend televisiediensten te willen aanbieden op het kabelnetwerk. In het verleden heeft Tele2 ook al geprobeerd toegang tot het kabelnetwerk te krijgen. Wie er nog meer interesse hebben is nog niet bekend.

Gerelateerde nieuws

Zakelijk Internet © 2018. Alle rechten voorbehouden.