KPN stopt in 2022 met het 3G-netwerk

Steeds meer mensen kijken al video’s en live streams op hun mobiel. Daarvoor is een snelle 4G-verbinding nodig. Gelukkig bieden de meeste providers dit tegenwoordig standaard aan in hun abonnementen. Wie nog op het oudere 3G-netwerk zit, heeft niet al te veel tijd meer om over te stappen. In navolging van Vodafone heeft nu ook KPN bekendgemaakt te stoppen met deze technologie. In 2022 worden de 3G-masten uitgeschakeld.

Telefoons vallen terug op 2G

De masten worden uitgeschakeld om meer frequenties vrij te maken voor 4G. De keuze van KPN is dan ook relatief eenvoudig te verklaren: de toename van het aantal 4G-gebruikers maakt de oude technologie overbodig. Door de frequenties vrij te maken, hoopt het bedrijf bovendien dat het netwerk sneller en stabieler wordt. Verder zou het netwerk op deze manier veiliger moeten worden. Telefoons die werken met 3G vallen na 2022 terug op 2G. KPN blijft namelijk wel werken met deze techniek, omdat het bedrijf het 2G-signaal ook gebruikt voor andere toepassingen, met name voor toepassingen die te maken hebben met ‘The Internet of Things’.

Niet meer mobiel internetten

Via het 2G-netwerk is het niet mogelijk om te internetten. Gebruikers kunnen dus geen appjes meer ontvangen, foto’s versturen of video’s bekijken. Het is wel mogelijk om te bellen via 2G en wie weet doet de SMS opnieuw haar intrede. KPN raadt haar klanten aan om tijdig een nieuwe telefoon aan te schaffen. Een oudere telefoon beschikt mogelijk niet over de vereiste specificaties voor 4G, of kan slechts beperkt gebruikmaken van het netwerk. De maximaal haalbare snelheid ligt voor een ouder toestel lager dan wat met de nieuwste smartphones mogelijk is.

Gerelateerde nieuws

Zakelijk Internet © 2018. Alle rechten voorbehouden.