Vast of dynamisch IP adres?

Als u elke dag van bedrijfsadres verandert, wordt de post bezorgen wat lastig. Online is dat hetzelfde geval. Zo werkt een IP-adres op een soortgelijke manier. Met een vast IP-adres blijft uw server bereikbaar en is uw netwerk ook vanuit het bedrijfskantoor eenvoudig bereikbaar.

Want als u iemand een kaart wil sturen dan is het belangrijk dat u naast het land, de woonplaats, postcode en straatnaam ook een geldig huisnummer invult. Dit unieke huisnummer is vereist om er zeker van te zijn dat de verstuurde kaart bij de ontvanger in de brievenbus belandt. Zo’n uniek nummer heeft uw internetverbinding ook en wordt ook wel het IP-adres genoemd. Dankzij een unieke reeks van cijfers kan een locatie op het internet wordt aangewezen. Met dit adres kan uw computer dus succesvol worden geïdentificeerd.

Automatisch op dynamisch

Standaard staan de meeste computers met een WiFi of netwerkaansluiting automatisch al op een dynamisch IP adres ingesteld. Dat betekent dat u een IP adres van de betreffende server krijgt toegewezen. Het voordeel daarvan is dat u zelf niets hoeft in te stellen.

Aan de andere kant kunt u ook gebruikmaken van vaste IP adressen. En dat roept meteen de volgende vraag op: wanneer kiezen voor een vast IP adres en wanneer voor een dynamisch IP adres? Het is geen makkelijke vraag.

Wanneer u geen specifieke eisen stelt (zoals bijvoorbeeld portforwarding) dan kunt u uw apparaat gewoon op een dynamisch IP adres laten staan. Dit is wel zo eenvoudig en wanneer u ook ergens anders wilt verbinden, dan krijgt u automatisch een IP adres toegewezen. Het woord dynamisch zegt het eigenlijk al; u bent flexibel en mobiel. Daarom zijn dynamische IP-adressen vooral geschikt voor kleinere ondernemers. Bij vaste adressen wordt het allemaal al snel groot en log.

Komen er meer ingewikkelde processen bij kijken en maakt u gebruik van vaste apparaten zoals netwerkprinters, beveiligingscamera’s en mediaplayers? Dan doet u er goed aan om een vast IP adres (ook wel statisch IP adres genoemd) te gebruiken. Op deze manier kunt u deze apparaten altijd benaderen vanaf elk willekeurig apparaat in het betreffende netwerk.

Bij zakelijke abonnementen kunt u vaak ook kiezen voor bijvoorbeeld één dynamisch IP-adres of meerdere vaste IP-adressen. Vaste IP-adressen worden daarom vaak ook aangeboden aan MKB-bedrijven of grotere bedrijven. Dynamische IP-adressen volstaan vaak voor ZZP-ers of andere kleinere bedrijven.

De eigenschappen op een rij:

Vast IP-adres

Een vast IP-adres verandert in feite nooit en wordt vast toegekend aan een bepaalde computer. Webservers en mailservers zijn voorbeelden van computers die over een vast IP-adres moeten beschikken; ze zijn dan eenvoudiger bereikbaar voor de buitenwereld.

  •     Uw IP-adres blijft altijd ongewijzigd.
  •     Vooral geschikt voor grotere bedrijfsnetwerken (die gebruikmaken van eigen servers).
  •     Technische kennis is onmisbaar (voor het instellen van de router).
  •     Prijziger dan een dynamisch IP-adres.

Dynamisch IP-adres

De meeste providers geven hun klanten echter een dynamisch IP-adres waarbij om de zoveel tijd een nieuwe IP-adres wordt toegekend.

  •     IP-adres dat varieert.
  •     Vooral geschikt voor kleinere bedrijfsnetwerken.
  •     Technische kennis is in dit geval niet vereist.
  •     Doorgaans goedkoper dan vaste IP-adressen.

Gerelateerde nieuws

Zakelijk Internet © 2018. Alle rechten voorbehouden.